probléma + design = jobb világ

Újabb példát találtam arra, amikor a design egy-egy társadalmi problémával kapcsolatban segít. Mindig különösen nagy örömmel fogadom a hasonló projekteket, ugyanis szerintem designerként, grafikusként (vagy akár csak fiatal értelmiségiként) a legfontosabb feladat, amit elláthatok-elláthatunk, az a társadalmi problémákra való kreatív reflexió.

Jelenleg két kedvenc példám van – az egyikre visszatérek hamarosan, míg a másik egy tipografikus plakát-kampány. Lényegében hajléktalanok kezében lévő táblákat alkotott újra a az alkotó, így valóban igényes, szépen kivitelezett betűcsodákkal kerültek megfogalmazásra a szívszorongatóbb tartalmak, melyekkel nap mint nap találkozhatunk városaink utcáin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A cikket korábban is láttam, de ma felbukkant egy tipográfiával foglalkozó csoportban is, melynek tagja vagyok. Most olvastam pár (magyar) kommentet – kicsit lehangoló és egyben meglepő volt. Furcsa azzal szembesülni, hogy némelyek számára ez az egész kezdeményezés visszatetsző azért, mert disszonáns az összhatás, melyet kivált.

8

Disszonáns az összhatás? Igen, kétségkívül. Ugyanakkor felmerül bennem a kérdés, hogy vajon maga az a szituáció, amikor emberek kuporognak összehajtott dobozokon, újságpapírokon a hideg járdán, míg mellettük-fölöttük-körülöttük a fogyasztói társadalom tagjai rohannak, hogy tagjai maradhassanak ennek a forgatagnak… Tehát ez önmagában miért nem disszonáns? Vagy a néni a Nyugatinál, aki otthon sült süteményeket árul, hogy legyen valamennyi pénzecskéje <nyugodt> hatvanas-hetvenes-nyolcvanas éveire. Esetleg a bácsi, aki gyufaszálakból épít dobozkákat és pár száz forintokra váltja azokat, amiből ismét gyufát és némi élelmet vehet magának.

9

A magam részéről azt gondolom, hogy nem lehet mindenki szociális munkás vagy orvos. Mindannyiunknak van lehetősége viszont foglalkozni a körülöttünk lévő világgal és vannak eszközeink arra, hogy segítsünk vagy legalább kontrasztba helyezzünk, kiemeljünk részleteket.

Egy designer vagy grafikus többek között így tehet valamit – tehát elismerésem az alkotóé és bizony közeledik az időpont, amikor a legújabban megjelenő projektjeim között egy hasonló mentalitásút is találtok majd. Egy ideje tervezem, hamarosan megvalósítom és reméljük, a disszonancia senkit nem fog eltántorítani a megnézésétől…

A képek és az eredeti cikk forrása elérhető itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.