#nemzetinőügyek

Kevés alkalommal nyilvánítottam ki véleményemet különböző közügyekben grafikusi pályafutásom során. Most jött el az ideje annak, hogy ez megváltozzon és egyes munkáimmal reflektáljak (szerintem) kiemelten fontos társadalmi kérdésekre – kezdve a #nemzetinőügyek kampány apropójaként szolgáló hazai “nőügyekkel”. Indíttatásom leírása, egy rövid helyzetkép és a grafikák itt tekinthetőek meg.

#nemzetinőügyek: TL/DR (too long, didn’t read)

A hazai nőkkel kapcsolatos politikai narratíva és közbeszéd ártalmas, hosszútávon fenntarthatatlan és sértő. Ezért pólókampányba kezdtem, melynek célja az, hogy felhívja a figyelmet erre a problémára és olyan, bárki számára elérhető felületet adjon, melyből érdemi vita alakulhat ki.

A pólók feliratai az ügyhöz kapcsolódó kifejezések, kijelentések, kérdések, melyeket

  • magyar politikusoktól idéztem
  • statisztikák alapján készítettem
  • sugalmazott üzenetekkel láttam el

És elláttam egy #nemzetinőügyek hashtaggel a követhetőség és megoszthatóság okán. Ilyen pólók születtek például:

Kezdetleges kampány? Talán. Lehetne jobb, menőbb, okosabb? Biztosan.

Legyen ez csak a kezdet.

Hosszabban, azoknak, akik kicsit olvasnának a háttérről.

Egyrészt az egyes pólók üzenetéhez tartozó releváns leírás és cikkek megtekinthetőek kigyűjtve itt, vagyis Facebook oldalamon, ahol az eredeti felhívást közzé tettem. Erre most nem térnék ki külön, egyébként is születtek az enyémnél jobb összefoglalások és megannyi cikk minden egyes vázolt témában. Kitérnék viszont ennek a #nemzetinőügyek közvetlen előzményeire.

Mire reagálok?

Aki személyesen ismer, tudhatja, hogy aránylag sok társadalmi téma foglalkoztat, különösen a társadalmi egyenlőtlenséggel, diszkriminációval és előítéletekkel kapcsolatos ügyek keltik fel a figyelmemet. Mindehhez hozzájárul, hogy jelenleg is pszichológia szakos hallgatóként tanulok, interkulturális és interperszonális mesterszakon. Emellett az USA-ban töltött szemeszterem alatt is volt szerencsém szerezni néhány kreditet az ottani helyzetet is vázoló tárgyak hallgatása során.

Tehát van a társadalomtudományokhoz is közöm – igaz, semmiképpen sem kiáltanám ki magam a téma szakértőjének. Szerencsére vannak, akik viszont így tesznek, s néha még írnak is erről, így követhetem az ő eszmefuttatásaikat is. Sok problémám van a nők helyzetével a mai Magyarországon és ezek mélységének észlelésében fenti tanulmányaim és a szakértői vélemények is megerősítenek. Lényeg a lényeg: a sok problémámat általában kipuffogom baráti köröm tagjainak társaságában, esetleg személyes oldalaim egyikén, netán egy-egy kisebb kutatás során van lehetőségem feldolgozni mindezeket. Élem az életem, mint mindenki más, talán (?) néha túl nagy jelentőséget tulajdonítva a különböző társadalmi jelenségeknek.

Egy videó mindenek felett

Aztán látok egy olyan videót, ami mellett nem tudok elmenni. Jól sejtitek, a “Hozz a Világra Még egy Magyart Mozgalom” csodás felhívásáról van szó. Linkelni nem fogom, de valószínűleg a keresők még mindig hozzák, amikor ezt a cikket olvasod kedves érdeklődő. És kiakadok.

#nemzetinőügyek - szültél már ma?

Tehát a kampány közvetlen előzményének ezt a videót kell megjelölnöm, de az az igazság, hogy egy ideje már nem tudok elmenni a magyar közvélemény nőket érintő képzetei mellett szó nélkül. Nehéz eltekinteni attól, hogy ez a videó mindenkit – de főleg a nőket, persze – hibássá tesz a demográfiai csökkenésért, több kisebbségi csoportot vegzál és persze mindezt olyan fals alapokon állva teszi, amelyek minden tudományos (vagy legalább féltudományos) gondolatot mellőznek. Nem térek ki a stílusra, a mondandó hogyanjára és a gombolatlan blúzos (minő erkölcsi hanyatlás!), rovásírást oktatú klubból valószínűleg most szabadult hölgy szóválasztására sem (afrikai kannibálok mindenhol!). Hagyjuk, hogy mekkora bődületes baromság a szülési kedvet egy ennyire szofisztikálatlan és averzív videóval népszerűsíteni és hagyjuk azt is, hogy mennyi értelme van a női jogok erősítése helyett a szülési hajlandóságot hibáztatni mindenért. Itt már leírtak erről néhány gondolatot, olvassátok el, hasznos.

“A demográfiai cél is elérhető, ha a munkavállalók, a nők jogait, érdekeit és biztonságát tartják szem előtt, szemben azzal a beszűkült fókusszal, amely a szülési hajlandóság serkentéséről szól.”

#nemzetinőügyek

Nagyon röviden: a videó ostoba, banális és mégis szomorú, hogy milyen szép látképet ad arról, hogy hogyan gondolkodnak egyes körökben még mindig a gyerekvállalásról, a nőkről és úgy általában a családot érintő közkérdésekről. A végső felháborodásomat a butaság ezen gyönyörű panorámája váltotta ki, és elkezdtem összegyűjteni néhány adatot és olyan közéleti megnyilvánulást, melyek korábban keltették fel a figyelmemet. Ami az elnevezést illeti..

#nemzetinőügyek - több tisztelet

Csak kormányfőnk szavaihoz kellett visszanyúlnom. No, nem ezekhez ↑, hanem két korábbi kijelentéséhez (ti. “nőügyekkel nem foglalkozom“, illetve jöttek a hírek a konzultációról és a nőkkel való megállapodásról, mert ugye “a demográfia rajtuk múlik“). Egy kis nőgyezés, egy kis nagy nemzeti pronatalizmus és bumm: megszülettek #nemzetinőügyek, vagyis a kampány, ami körüljárja, hogy mit is kell tennie hős politikusaink szerint igazi honleányokként.

És most tényleg, lesz ebből valami?

Ezzel a kérdéssel kezdtem neki az első szövegezéseknek és sokan mások is megkérdezték, hogy jó-jó, az ötlet még csak-csak, de most ebből tényleg lesz is valami? Úgy néz ki, hogy igen. Eleinte tényleg két fő motivációm volt:

  1. Akartam magamnak egy pólót, aminek ilyesmi felirata van. Mindezt nem horror áron  és jó kivitelben, lehetőleg szitázva.
  2. Meg akartam osztani másokkal az élményt és utcára vinni a véleményünket. Nem, nem csak az enyémet, úgy tűnik nem vagyok egyedül és SOKAN unjuk már ezt az egész nőügyezést.

Szóval ezért osztottam meg a felhívást Facebook oldalamon és elhatároztam; azokból a pólókból csináltatok első körben, melyekre legalább 10 igénylés befut. Szóval kitettem az első tizenkét lehetséges idézetet és megosztottam bejegyzést, vártam, hogy mi lesz.

#nemzetinügyek 1-6 #nemzetinügyek 7-12

#nemzetinőügyek: várva várt eredmények :)

Magukról a kommentekről is lehetne sokat írni, bár az oldalam hivatalosan elérhető kommentfolyamából az igazán sértőeket már törölték azok, akik odabiggyesztettét őket. Volt ott szó mindenről pedig, úgy érzékeltem, hogy nem mindenki értette meg, hogy ez egy ironikus kampány és nem komoly. Bizony, voltak, akik rektális pólófelhelyezéssel fenyegettek, mert mi nem kéne még amellett, hogy szülésre is buzdítom őket… Nade tekintsünk el ezektől, egyrészt saját maguk törölték a kommenteket, másrészt sokkal fontosabb az, hogy TÖBB PÓLÓRA is beérkezett a megfelelő számú szavazat. YAAAY! :)

#nemzetinügyek - pólók

Az előzetes felmérés alapján egyértelműen az 5-ös minta nyert (“Szültél már ma?”), második a 3-as (“Önmegvalósítgatunk, önmegvalósítgatunk? És szülni ki fog?”) és harmadik a 12-es (“Mai program: Reggeli, ebéd, szülés, vacsora.”) felirat lettek. Ezek biztosan megvalósulnak, de esélyes, hogy az 1-es (“Túl sok önmegvalósítás, túl kevés gyerek”) és 6-os (“Nő vagyok és több tiszteletet kapok, mint ami kijár”) is elkészülnek, népszerűségük alapján. Ehhez egyeztetnem kell először a pólónyomóval, hogy tudjam, milyen színvariációk és méretek lehetnek elérhetőek. Utána pedig kiválasztom, hogy milyen legyen az előrendelési felület és már mehet is élesben a pólórendelgetés. :)

Várhatólag a héten végzek néhány nagyobb elkötelezettséget igénylő ügyemmel. A hét végére, netán a következő hét elejére jönnek is a pólók! Kövessétek Facebook bejegyzéseimet vagy Instagram képeimet és akkor tuti nem maradtok le semmiről. Persze akik szavaztak, kapnak külön értesítést is. És köszi mindenkinek a pozitív reakciókat, szuperek vagytok, mint mindig! :)
Update: pólókat lehet előrendelni a Facebook oldalamra írt üzenettel ÉS azóta vannak kitűzők is, melyek jelenleg a Meska boltomban érhetőek el. Vigyétek! :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.