ingyen grafikai programok

Ingyen grafikai programok kezdőknek 1. rész

Minden kezdet nehéz – nincs ez másképpen a digitális grafika világában sem. Igaz, hogy az interneten rengeteg olyan alkalmazás, tananyag és miegymás kering, ami a szakma iránt érdeklődők munkáját segítheti. Sajnos éppen emiatt nehéz eligazodni ezek között, még nehezebb talán az ingyen grafikai programok terén eligazodni.

A Templeton Program jóvoltából ettől a hónaptól egy ifjú tehetséggel, Sanával dolgozhatok együtt az ő fejlődésének érdekében. Az ő első szakmai kérdése-kérése volt az, hogy ajánljak alkalmazásokat, melyekkel dolgozhat. Ennek kívánok eleget tenni egy rövid cikksorozat segítségével. Ez az első írásom ebben a témában, ajánlom azoknak, akiket érdekel a grafikusi szakma és belekóstolnának a digitális eszközök működésébe.

Grafika és fogalmi nehézségek

Grafikáról írni azért nehéz, mert ez az egyetlen szó rengeteg dolgot takar. Amikor azt halljátok, hogy grafikus, eszetekbe juthat az internetes szerepjátékok 3D-s világának tervezője ugyanúgy, mint egy könyvillusztrátor, egy tipográfus, kiadványszerkesztő vagy éppen reklámgrafikus. És akkor olyan határterületekre, mint az animáció vagy az UI/UX még nem is merészkedtünk…

Miért érdekes ez az alkalmazások szempontjából? Természetesen azért, mert az, hogy mit szeretnél csinálni, meghatározza, hogy milyen programot érdemes használnod hozzá. Tekintsük át tehát a leggyakoribb felhasználási célok szerint a programokat sorrendben.

Ingyen grafikai programok

Rajzolás, festés, illusztráció

Azt gondolnád, hogy ha már azt tudod, hogy rajzolni akarsz, akkor nem nehéz programot választani hozzá. Bizonyos szempontból tényleg nem nehéz, ugyanakkor ezen a ponton nem árt már tudni egy-két szakkifejezést a továbhaladáshoz. Rajzolás előtt ismerkedj meg a vektorgrafika és a pixelgrafika közötti különbségekkel, ez már rövidtávon is nagyban megkönnyítheti a munkát:

Vektorgrafika: akkor beszélhetünk vektorgrafikáról, amikor a képeink részletei vonalak és matematikai módszerek segítségével kerülnek előállításra. Tehát például ha két pont között húzol egy vonalat, akkor annak a vonalnak a vektorgrafikus tulajdonságai (pl. kiindulási és végpontja, iránya) kerülnek tárolásra. Ez praktikus, ugyanis ezeknek a tulajdonságoknak az ismeretében bármilyen méretben megjeleníthetőek/kinyomtathatóak ugyanazok az ábrák.

Pixelgrafika: ezzel szemben a pixelgrafikus képek képpontonként, vagyis pixelenként kerülnek tárolásra, a helyzetük és színük alapján. Ebben az esetben a nagyítás mértékével romlik a képminőség, viszont realisztikus alkotásokat hozhatunk l

Ez alapján látható, hogy két teljesen más irányú megközelítésről van szó.

Amikor például egy színezős könyv vonalas grafikájára gondolsz (most egyébként is nagyon trendi a felnőtt színezőkönyv), azt vektorosan kell előállítani, így bármilyen méretben is nyomtatják, nem torzul, nem csúnyul.

Felnőtt színezőkönyv kategóriában az egyik kedvencem Johanna Basford munkássága. Ez is vektoros.

Felnőtt színezőkönyv kategóriában az egyik kedvencem Johanna Basford. Ez az ő egyik képe, vektorosan készült.

Ezzel szemben egy fantasy kép, tájkép vagy élethű portré már a digitális festés kategóriájába esik, itt általában a torzulás elkerülése helyett az apró részletek a fontosak.

Pixelgrafikus festmény másik nagy kedvencem, Feline Zegers alkotásai közül

Pixelgrafikus festmény másik nagy kedvencem, Feline Zegers alkotásai közül

Mikor tisztáztad, hogy mit is szeretnél ezek közül alkotni, akkor itt az ideje eszközt választani.

Vektorosan: Inkscape

Egyszerű, gyorsan tanulható és ingyenes: az Inkscape mindez és még több is, hiszen kezdők  bátran gyakorolhatnak vele, de akár haladóknak is hasznos lehet.

Inkscape és amire jó: vektorgrafikus ábrázolás

Lessétek meg az Inkscape honlapján is ajánlott oktató videókat az egyszerű, gyors tanulás érdekében, magát a programot pedig letölthetitek innen vagy innen.

Pixelgrafikusan: Gimp

Méltán nevezhető az egyik legrégebbi, legnagyobb tudású, pixelgrafikus alapokkal dolgozó programnak. Nagy előnye, hogy képes rétegeket kezelni és rengeteg eszköz érhető el benne. Alkalmas a képszerkesztésre és festésre, rajzolásra egyaránt, az egyik legismertebb darab az ingyen grafikai programok között.

Magyar nyelven olvashattok még többet a programról annak honlapján, illetve letölthető innen.

Képszerkesztés, feliratozás

Kollázs, montázs, színezés, feliratozás, forgatás és még rengeteg minden más olyan alapvető művelet van, melyet kényelmesebb erre a célra létrehozott szoftverrel elvégeznünk. Az ilyen jellegű feladatokhoz én gyakran kisebb online alkalmazásokat használok.

Fotor

Effektek, feliratozás, több kép összerakosgatása: erre nyújt tökéletes megoldást az online használható Fotor képszerkesztő.  Weboldalukon látható, hogy három lehetséges eszközt is kínálnak használatra; egy kollázs készítőt, egy szerkesztőt és egy design felületet. Ezeknek a használata viszonylag értelemszerű és nagyon hasznos – egyébként nem csak grafikusok, de szociális médiával foglalkozók számára is.

Fotor: ingyenes képszerkesztő sok-sok funkcióval

Fotor: ingyenes képszerkesztő sok-sok funkcióval

Mára ennyit szántam, pénteken este jön a cikk folytatása, melyben még több ingyen grafikai programok jönnek; többek között ingyenes 3D grafikus és kiadványszerkesztő programokról is írni fogok.


 

Utószó: a cikk a teljesség igénye nélkül íródott azoknak, akik valóban csak most kóstolnak bele a digitális grafika világába – elsősorban pedig Sanának. :) Saját tapasztalatból kiindulva azt tudom javasolni, hogy lessétek meg ezeket a programokat, készítsetek bennük egy-egy egyszerűbb grafikát. Ez alapján már érezni fogjátok, hogy melyikkel szeretnétek közelebbről megismerkedni és utána lehet nézelődni komolyabb vagy akár fizetős programok között is. :)


A bemutatott tehetség a Magyar Templeton Program támogatásában részesül, mely program a Templeton World Charity Foundation, Inc finanszírozásával valósul meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.