Ingyen grafikai programok kezdőknek 2. rész

Második rész a grafikai programok kezdőknek sorozatból: ezúttal kiadványszerkesztést, betűszerkesztést, webdesignt és 3D grafikát támogató alkalmazásokról írok.

Kiadványszerkesztés

Bár a legtöbben talán nem rögtön a kiadványszerkesztés rejtélyeivel ismerkednek meg a grafika alkalmazott területei közül, de kétségkívül nagyon hasznos tudásra tesz szert az, aki ilyen téren vizsgálódik. Magazinok, könyvek szerkesztése tartozik ehhez az ágazathoz és persze van ingyenes program, amivel el lehet indulni ilyen téren is.

Scribus

A Scribus olyan asztali kiadványszerkesztő alkalmazás, mely nem csupán ingyenes, de roppant nagy tudású is. Alkalmas a legkülönfélébb dokumentumok előállítására – hírlevelek, kiadványok, céges arculati elemek szerkesztésére használhatjuk. A kész anyagokat lehetőségünk van a legáltalánosabb formátumokban elmenteni, így nagy segítség lehet docx vagy pdf formátumú dokumentumok létrehozásakor. Letölthetjük innen és takaros kis használati utasítást találhatunk itt, melyben a letöltéstől a használat legizgalmasabb fortélyaiig mindent megtalálhatunk.

Scribus: kiadványszerkesztő szoftver ingyen

Scribus: kiadványszerkesztő szoftver ingyen

Webdesign

A webdesign egy olyan határterülete az informatikának és grafikának, amely számos kérdést vet fel. A mi szempontunkból a legnagyobb kérdés az lehet talán, hogy kell-e egy grafikusnak tudnia programozni ahhoz, hogy weblapok kinézetét megalkothassa? A válasz egyértelműen nem, de hozzáteszem: nem árthat. Emellett a webes irányelvek legalább elméleti szintű ismerete nagyon fontos.

Amennyiben webgrafikát szeretnénk előállítani számtalan programból válogathatunk – a legfontosabb talán az, hogy egy rétegeket is kezelni képes alkalmazást válasszunk. Mivel ilyet már a cikk első részében mutattam be nektek, így nem ismételném magam. Személy szerint az ingyenes felhozatalból a Gimpet ajánlanám (lessetek meg webdesignos videót itt), de az Inkscape is lehet jó választás (bemutató itt, a kódolás részekkel értelemszerűen ne törődjetek, ha a grafikára akartok koncentrálni).

3D grafika

Nagyon elterjedt mostanában a 3D ábrázolásmód és annak a legkülönbözőbb területeken való felhasználása. Sokan gondolják, hogy profi 3D szerkesztő programokat csak súlyos pénzekért szerezhetünk, de ez szerencsére nem igaz.

Nem példázza ezt szebben más, mint a Blender nevű ingyenes alkalmazás, mely nem csupán az alapok megtanulására alkalmas, mozgó animációkat, karakterrajzokat szerkeszthetünk segítségével. A Blender letölthető itt és rengeteg tutorialt találhatunk hozzá ezen az összefoglaló oldalon.

3D képszerkesztés Blenderben

3D képszerkesztés Blenderben

Betűszerkesztés

Talán kevésbé egyértelmű, hogy grafikusként betűk tervezésével, szerkesztésével is foglalkozhatunk. Amennyiben ezt professzionális módon szeretnénk tenni, úgy szükségünk lesz az általunk tervezett betűtípusok digitalizálására is. Ebben nyújt nagy segítséget a FontForge.

A FontForge ingyenes betűszerkesztő program, mely lehetővé teszi, hogy alkotásainkat digitális formára hozzuk. Letölthető innen és persze megannyi ismertetőt is találhatunk, a kezdeti lépésekről itt olvashatunk például.

FontForge: ingyenes betűszerkesztő alkalmazás a szép digitális írás szerelmeseinek - grafikai programok kezdőknek

FontForge: ingyenes betűszerkesztő alkalmazás a szép digitális írás szerelmeseinek

Reklámgrafika

Bannerek, Facebook oldalak borítóképei, hirdetések és a többi… Ezeknek a megszerkesztésében segíthet nekünk a Canva nevű ingyenes online alkalmazás. Előnye, hogy szép, könnyen kezelhető és egy rakásnyi profi sablonból is válogathatunk, ha a használata mellett döntünk. Elérhető itt és persze videós segítség is jár hozzá.

Canva: online reklámgrafikákat készíthetünk vele

Canva: online reklámgrafikákat készíthetünk vele

Utószó: remélem, hogy találtok hasznos részeket a két cikkben és kipróbáljátok a programokat – szerintem mindenképpen érdemes és persze igen hasznos is. Mielőtt pedig belevágtok egy OKJ-ba vagy tanfolyamba, mindenképpen érdemes kipróbálni magatokat ilyen módon, hiszen így kiderülhet, hogy mennyire élvezitek a hasonló munkákat. Jó szórakozást, kérdésekkel pedig bombázzátok az oldalt bátran! :)


A bemutatott tehetség a Magyar Templeton Program támogatásában részesül, mely program a Templeton World Charity Foundation, Inc finanszírozásával valósul meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.