Hogyan legyek grafikus?

Igaz, hogy mostanában inaktív voltam a legtöbb fórumon, szerencsére mégis van lehetőségem kommunikálni sokakkal, akik érdeklődnek a grafika iránt. Rendszeresen kapok például leveleket pályakezdőktől, akik igen sokszor teszik fel a fenti kérdést – “Hogyan legyek grafikus?”. Mivel úgy tűnik, a téma csöppet sem érdektelen és igen sok aspektusa van, mindenképp szerettem volna írni róla pár bekezdést. Kezdjük talán az elején; mit csinál egy grafikus?

Mit csinál egy grafikus?

A kérdés igen fontos a szakma pontosabb megítéléséhez, de az erre adható válasz egyáltalán nem olyan egyszerű, mint azt sokak gondolnák. Ennek legfőbb oka az, hogy napjainkra számos munkaterület alakult ki a grafikai szakmán belül, melyek tevékenységi körükben igen eltérőek és sokszor teljesen más képességeket és képzettséget igényelnek. Ehhez mérten persze a várható fizetések mértéke, a piaci kereslet és kínálat felépítése, valamint a munkakörülmények is drasztikusan változhatnak, így ez a kérdés semmiképpen nem kerülhető ki a pályaválasztás során.

Ne feledjük: a pályaválasztás nem csak azt határozza meg, hogy mivel fogunk pénzt keresni, hanem rengeteg más tényezőt is. Erre a későbbiekben visszatérek, addig viszont érdemes végignézni, hogy nagyjából milyen grafikusi pályák képzelhetőek el manapság, illetve milyen tevékenység jellemzi ezeket. Az áttekintés minden bizonnyal nem lesz teljes, de kiindulási alapnak talán használható.

Tipikus grafikai kihívások, avagy a grafikus munkák típusai

Néhányan hajlamosak úgy gondolni, hogy ha valaki grafikával foglalkozik, akkor minden, a szakmához akár csak lazán kapcsolódó feladat ellátására alkalmasnak kell lennie. Gyakoriak ezért a félreértések az ügyfélkör és a szakmát gyakorlók között és bizony én is sokféle megbízási lehetőséggel találkoztam – weboldalak programozásától a marketing tevékenységen át a képszerkesztést érintve, egészen a kirakatrendezésig mindenfélével találkoztam.

Ezen a ponton tehát fontos megnyugtatnom minden pályakezdőt vagy ifjú kollegát, hogy ilyen szintű polihisztori tudás nem kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen ebben a szakmában. Nem kell, sőt, esetenként kifejezetten negatívan szemlélik a kollegák a mindenhez épphogy értőket.

https://www.freepik.com/free-vector/iceberg-background_978332.htm

Persze ez a szakma (szerencsére) attól is ilyen színes, hogy sokan közülünk határterületeken találják meg a számításukat, netán valóban több irányban érdeklődnek egyszerre és képesek szakmai kompetenciáik kritikus felmérésére. Tehát az se ijedjen meg, aki (még) nem talált igazán egyetlen minden más fölé emelkedő területet.

05

Ezt észben tartva nézzük tehát, mi minden lehet ma egy grafikusból némi szakosodás árán – de előtte tegyünk még egy kitérőt a szakma általános követelményeinek megismerése érdekében.

Grafikus által végzett tipikus tevékenységek

Mit végez egy grafikus? Az alábbiakban ennek néhány leírását is közzéteszem, utána közelíthetünk a konkrétabb munkaterületek felé.

Thetát a grafikus munkakörben végzett tipikus tevékenység a Fizetések.hu weboldal leírása alapján:

 • Kézirat igazítása technológiai szempontból, tipológiai szabályok alkalmazása.
 • Saját grafikai tervek létrehozása és megvalósítása.
 • A betűszedés és az illusztrációk minőségének elbírálása szakmai és műszaki-művészeti szempontból.
 • Grafikai tervek feldolgozása az alkalmazott nyomtatási technika szemszögéből.
 • Szöveges és képes tervezetek feldolgozása a számítástechnika segítségével.
 • A nyomtatási médium szöveges és képes elemeinek összekötése tördeléssel.
 • A nyomtatási médium oldalának vagy elemeinek elhelyezése a nyomtatópapír vagy más nyomtatott médium terjedelmében montírozással.
 • Nyomtatási köztermékek és termékek minőségének értékelése.

És persze az OKJ-s képesítések körében felsorolt grafikus végzettség leírása is elérhető online – egy későbbi cikkben pedig arra is kitérek, hogy a különböző képzettségi szintek (és formális oktatási formák) között milyen különbségek vannak. Mivel megannyi más, az általános tevékenységgel foglalkozó forrás is létezik, ennek mélyebb kifejtését későbbre hagyom, most térjünk át a konkrét területekre.

Web és mobil design

Ugyan máig vannak magukat webdesignerként/web grafikusként megnevező kollégák, mára ez a terület is számos alterülettel gazdagodott. Általában véve azonban elmondható, hogy a webre szakosodott grafikus weboldalak, mobilalkalmazások, bannerek és egyéb online reklámanyagok, social media grafikák és illusztrációk létrehozásával foglalkozik. Munkájának jelentős részét számítógépen végzi, sok esetben számos rokon területen foglalkoztatott szakemberrel (pl. programozók, online marketing szakemberek) kell tartania napi szinten a kapcsolatot.

Mivel azonban önmagában a webes szakma is hatalmas, bőven van lehetőség ezen belül is elkülöníteni a vonatkozó tudásterületeket, szakmákat. Online munkákra gondolva manapság már mindenkinek eszébe juthatnak az UI és UX területek – és nem is csoda, az internetes hirdetési lehetőségek felértékelődésével egyre inkább fókuszba kerül a felhasználóközpontú webes grafikai tevékenység értéke.

User Experience (UX)

A felhasználói élmény designerek elsődleges dolga és célja az, hogy a felhasználói igényeket nem csak kielégítő, de kiemelkedő lehessen, ennek megtervezése a dolguk. Tervezési munkájuk minden eleme ennek a célnak rendeltetik alá. Fontos különbség egyéb webes grafikai folyamatokhoz képest, hogy nem csupán szorosan vett grafikai munkáról van szó ebben az esetben.

A fogalomkörhöz ugyanis hozzátartozik az élmény megtervezéséhez szükséges mérések, tesztek, elemzések és adatok kezelése is. Az UX fogalma eredetileg Don Norman-tól származik, aki úgy írta le ezt, “hogy a user experience magában foglalja a céggel, annak szolgáltatásaival, termékeivel kapcsolatos végfelhasználói interakciók minden vonatkozását”.

Ahogy egy ezzel a területtel foglalkozó cikkben is írják: UX tehát egy cég és termékének felhasználói élményét építi fel, azt elemzi és optimalizálja. Ebbe a munkába beletartozik

 • a versenytársak és az ügyfelek elemzése,
 • a termék felépítése, a tartalmi fejlesztés.
 • Része a drótváz és a prototípus elkészítése,
 • a tesztelés,
 • a fejlesztés megtervezése.
 • Emellett UX-feladat a fejlesztők és a UI designerek munkájának összehangolása,
 • a célok követése,
 • majd az elemzések.

A UX designerek elsősorban tehát online környezetben dolgoznak, tipikusan szorosan együttműködnek más designerekkel és programozókkal is.

User Interface (UI)

Míg a UX designer feladatkörei igen kiterjedtek, a UI vagy felhasználói interakció designer elsősorban a vizuális élmény biztosításával foglalkozik. Fontos elemei munkakörének

 • az előzetes kutatás (felhasználók és design szempontú kutatómunka)
 • a felhasználói felület vizuális tervének kialakítása,
 • a design különböző kijelzőkre való optimalizálása,
 • interaktvitáshoz kapcsolódó elemek kialakítása,
 • a programozókkal és egyéb designerekkel való együttműködés.

Lényegi munkájukhoz tartozik tehát minden, ami egy adott termék (weboldal, mobil app, landing page) jobb megjeleníthetőségéről gondolkodik. A UX designerekhez hasonlóan, ők is elsősorban online közegben dolgoznak és ők is több szakterület képviselőivel kell, hogy együttműködjenek egy-egy projekt kapcsán.

Illusztráció

A webes területtől kissé elkülönül a szakma egyik lenagyobb múltra visszatekintő ága, avagy az illusztrátorok szakterülete. Laikus szemmel nézve talán kevesebb féle munka köthető az illusztrátorokhoz, mint az valójában elmondható. Egyrészt persze vannak olyan illusztrátorok, akik különböző nyomtatványokhoz készítenek illusztrációt – például mesekönyvekbe rajzolnak vagy festenek, netán karikatúrákat készítenek hírlapokba. Ebben az esetben nem árt, ha jól bánnak a ceruzával, ecsettel, különböző állat- és emberábrázolásokkal, illetve fantáziájuk is van.

https://www.londonartcollege.co.uk/art-courses/illustrating-childrens-books-diploma/

Gyermekkönyv illusztráció

Másrészt viszont ez a terület is digitalizálódott és ezzel számos vetülete és határterülete alakult ki. Mindenek előtt a hagyomás illusztráció kategóriábájan érdemes említést tenni a különböző folyóiratok számára készített digitális illusztrációkról is, mely esetben a kézi tervezést elengedhetetlen elemként követi a gépesített átdolgozás és véglegesítés.

The Financial Times: illusztráció

És persze igen sok határterület, illetve felhasználási lehetőség létezik, ebből néhány érdekesebbet kiemelek alább. Nem emelem ki külön az olyan rokonszakmákat, mely az illusztrációk más felületeken való értékesítésével foglalkoznak – ebben az esetben egészen magától értetődő a helyzet ugyanis. A grafikus elkészíti az illusztrációt, majd különböző sokszorosítási eljárásokkal eladható tárgyakat készít(tet) belőle, melyeket aztán különböző felületeken elad. Ilyen tárgyak lehetnek: pólók, pulóverek, kitűzők, poszterek és még rengeteg minden más.

Stock designer

Talán kevésbé ismert karrierút a stock design-ok készítésére szakosodott grafikusoké. Ez lehet egyrészt azért, mert kevesen csinálják itthon kizárólagos alapon, másrészt azért is, mert igen specifikus munkakör. A fogalom megértéséhez tudni kell, hogy mi az a stock design vagy stock image, így kezdjük ezzel:

Minden grafikus tudja, hogy vannak olyan projektek, melyekhez az elejétől a végéig minden egyes képet nekünk kell előállítanunk; mondjuk egy logó vagy egyedi illusztráció esetén ez nem meglepő. Ugyanakkor vannak olyan munkák is, melyekhez idő, pénz vagy lehetőség hiányában (netán azért, mert eleve ezt követelik meg az ügyfelek) nem minden anyagot a kivitelező valósít meg. Ilyen esetekben kerülnek képbe a (jobb esetben) legális forrásból származó stok fotók és képek.

Ezek nem mások, mint más szakmabeliek által elkészített képek, melyek számos gyűjtőoldalon megtalálhatóak és különböző feltételekkel (melyeket licenszekben rögzítenek) felhasználhatóak bárki által. Nézzünk egy gyors példát; a fentebb látott jégyhegyes képet egy hasonló oldalról töltöttem le, ezen a stock oldalon találhatjátok meg az eredetit: Designed by 0melapics / Freepik. Felhasználásának feltétele (hasonlóan sok ingyenes forráshoz) mindössze ennek a linknek a megjelenítése. Persze számtalan ilyen oldal és lehetőség van, igen sok esetben pedig fizetni kell ezekért a felhasználási jogokért.

Visszakanyarodva a témához, a stock designer az, aki ezeket a képeket létrehozza. KI fizeti ki? Attól függ; egyes oldalakon a csapat részévé válhat és a cég maga fogja fizetni. Más esetekben a kész képei letöltési számától füg, hogy mennyit keres, ezt pedig azok fizetik ki, akik a képeket letöltik, felhasználják. Tehát az ő feladata minél több jó minőségű, eladható kép létrehozása. Ez lehet fotó, vektorgrafika, mockup, illusztráció és még sok-sok minden más.

Játék illusztrátor

Szintén az illusztrációs területhez kapcsolódik a játék designerek szakmája. Ugyanúgy illusztratív elemeken dolgoznak, mint online és offline anyagokon dolgozó társaik, azzal a különbséggel, hogy mindezt egy-egy játék vizuális világának kialakítása érdekében teszik. Dolgozhatnak karakterek, tájképek, tárgyak vagy interfészek kialakításán – sokszor ezek mindegyikével van dolguk.

Az illusztrálásra kerülő játékok igen sok félék lehetnek. Lehet szó számítógépes és asztali szerepjátékokhoz, kártyajátékokhoz, társasjátékokhoz és számítógépes játékokhoz készített grafikákról, de akár ezen játékok rajongóinak kialakított anyagokról is. 3D és 2D grafikák is szóba jöhetnek.

Az ilyen irányú sikeres munkához elengedhetetlenek a jó rajzkészségek, anatómiai és geometriai ismeretek, valamint a csapatmunkára való nagyfokú nyitottság. Sok esetben ugyanis egy-egy játék illusztrálásához is csapatra van szükség, hiszen sok játék esetében elmondható, hogy egyetlen grafikus nehezen boldogulna ennyire nagy feladattal.


Kezdésnek talán ennyi elég lesz; a következő cikkben befejezem a szakma területeinek számbavételét és haladok tovább a téma egyéb vetületeivel (iskolaválasztás, képzések itthon és nemzetközi szinten, pályaválasztási nehézségek és feloldásuk).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.