Etsy: az új design és amit kezdhetünk vele

Mindössze egyetlen hét telt el azóta, hogy az Etsy bejelentette; teljesen új megjelenést készítenek az oldalukon regisztrált online kézműves boltoknak. Minden bolt tulajdonost értesítettek, hogy legyen idő az átállásra – április 5-én ugyanis aktiválják az új megjelenést. Nem sokkal a bejelentés után, a legtöbb nemzetközi Etsy fórum és csoport tele lett a hírhez kapcsolódó kommentekkel…

Milyen újdonságok következnek? A bejelentésben az illetékesek így fogalmaztak:

Az új design a boltok összes tartalmát együtt jeleníti meg, így a vásárlók egyetlen oldalon böngészhetnek a termékek között, olvashatnak a bolt történetéről és tekinthetik át annak szabályzatát.

A teljes cikket angolul elolvashatjátok itt.

Mivel a változások szakmailag is érdekeltek és a boltomat is érintik, így kicsit utánajártam a témának..

Etsy: régi és új design

Első ránézésre beleszerettem az új megjelenésbe; szép, letisztult, egyszerű és mobile-friendly felület, sokkal modernebbnek tűnik, mint a korábbi. Emellett öröm látni a nagyobb bannerek (cover photo) bevezetését és az extra 5 szekciót, amit minden bolt megjeleníthet.

A kérdés persze megmaradt: vajon jó lesz mindez a boltomnak? Hogyan használhatom ki ezeket a frissítéseket maximálisan?

Következzen tehát a lényeg:

Hat dolog, amivel Etsy boltod javára fordíthatod a változásokat

Banner és profil képek

Talán az egyik legjelentősebb változást az új banner méret és pozíció jelenti. Design szempontjából nagyon izgalmas, hiszen ez az eddigi unalmas-statikus megjelenés helyett egy sokkal inkább izzadtság mentes, friss és modern kinézetet tesz lehetővé.

A sajt boltomban már megkezdtem az átalakítgatásokat, jelenleg így áll a helyzet:

A képek is látható, hogy a profil kép is nagyobb hangsúly kap, tehát ideje lehet ezt is átalakítani.

Szekciók

..avagy polcok, kategóriák – kinek mi. Fontos változtatás, hogy öttel több ilyet helyezhetünk el boltunkban, így most már összesen 15 kategóriát vehetünk fel.

Ezek ráadásul vizuálisan “jól megközelíthető” helyen, a termékek mellett fognak elhelyezkedni.

Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hiszen ez valóban felhasználó-barát opció: könnyebbé teszi a nézelődést és a keresést termékeink között.

“Flow”

A flow jelen esetben arra a jelenségre utal, ahogyan a bolthoz tartozó információ áramlatként egyetlen oldalon helyezkedik el – a tartalom jobb esetben vezeti a szemet és élménydús perceket ígér potenciális vásárlóinknak.

Amire figyelnünk kell: minden részt nézzünk meg az arra tévedő látogató szemével is. Ne legyen túl hosszú, ömlengős, se túl rövid a szövegezés, a képek persze alap, hogy szépek legyenek és persze megannyi apró részlet kerül elő, amire már nem is emlékeztünk talán:

About szekció

Fontos tudni, hogy az új design részeként ez a szekció – és az ebbe korábban feltöltött képek is megjelennek. Éppen ezért érdemes ezekre is ránézni és alakítani őket.

A weben…

…hol máshol találhatnak ránk? Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az önmarketing különösen fontos egy nagy nemzetközi oldalon, ahol ki tudja milyen preferenciákkal bíró látogatók tucatjai nézik meg nap mint nap az oldalunkat. Ki tudja, lehet, hogy épp azt a szociális média felületet remélnék tőlünk potenciális követőink, amit nem linkeltünk ki vagy már ki tudja mióta tervezünk megismerni, de még nem jutottunk odáig…

Érdemes foglalkozni ezekkel, hiszen a követőkből lényegesen nagyobb eséllyel lesznek vásárlók, mint a frissen az oldalra keveredő látogatókból.

Szabályok (~ÁSZF)

Mint minden webshop esetében, úgy az Etsy boltoknál is elmondható, hogy egy könnyen értelmezhető, korrekt szabályzat a vásárlók bizalmának az egyik alappillére. Muszáj ilyennel rendelkeznünk, ha szeretnénk vevőkre szert tenni és a frissítések azt is lehetővé teszik, hogy ezt könnyebben és érthetőbben tegyük meg. Erről részletesebben itt olvashattok.

Összességében

tehát elmondható, hogy némi munkával az új megjelenés rengeteget adhat boltunknak, hiszen általa

  • az önálló webshopok sokszor igen szép és egyedi megjelenésével versenyre kelhetünk
  • vásárlóink könnyebben és mélyebben megismerkedhetnek márkánkkal
  • sokkal szebben jelenik meg mobil eszközökön (ami fontos figyelembe véve az aktuális vásárlói trendeket)

Csak hogy egy-két példát soroljak… :)

Kicsit bővebb leírást és a vonatkozó linkeket megtaláljátok angol nyelvű Storify cikkemben!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.