Creative Market: stock képek mindenkinek

Egy korábbi bejegyzésben már írtam a stock képek témaköréről, most pedig példát is hozok. Igaz, nem tartom magam stock grafikusnak, de az utóbbi években ilyen területen is készítettem munkákat. Ezek több, erre specializálódott oldalon is megjelentek és némi bevételem is származott belőlük. Hogyan és miért kezdtem bele, miért kedvelem ezt a tevékenységet és kinek ajánlott?

Saját tapasztalatok

Mindenek előtt fontos megjegyezni, hogy nem vagyok szakértője a témának és aránylag kevés munkaidőt töltöttem a szakma ezen területén. Ehhez mérten, ha ennél bővebb és mélyebb leírásra vágytok, akkor érdemes lehet más oldalakat is felkeresni. Magyar nyelven általában a stock fotózásról lehet találni információkat. Ez viszont nem tér el nagyban a grafikai lehetőségektől – nézzétek meg például itt, itt vagy itt.

Visszatérve saját tapasztalataimra. Miért kezdtem el? Leginkább azért, mert – mint kiderült – számomra nagyon pihentető különböző geometrikus formákat szerkeszteni és ezekből mintákat készíteni. Ez mindennél inkább kikapcsolt. Ekkoriban (1-2 éve) egyetem mellett kutattam, saját vállalkozást vezettem és mindezzel párhuzamosan közösségi programok szervezésében segédkeztem – tehát elég leterhelt állapotban voltam agyilag általában. Ezért szerettem meg ezt a területet: egyrészt könnyű módja volt annak, hogy kiengedjek egy kis kreatív gőzt, másrészt az általános grafikai feladatokkal ellentétben itt csak magamnak dolgoztam, nem volt ügyfél, akinek az igényeihez igazodni kellett és kötetlenül, szabadidőmben dolgozhattam a projekteken.

Konkrét stock képek

Lényeg a lényeg, elsőre csak kipróbálni igyekeztem a lehetőségeimet és készítettem pár mintázatot, ami éppen valamiért szimpatikus volt. Korábbi projektek során is készítettem már ilyeneket, így ezen tapasztalatok egy részét is felhasználtam, az ötletek pedig általában egyszerűek és geometrikusak voltak, így például ez az örök klasszikusnak bizonyuló darab is:

Powered by Creative Market


Ez volt talán az egyik első ilyen projektem, anno az Etsy boltomba került fel. Szerencsére nagy népszerűségnek örvendett különböző módosított változataival együtt. Ezeknek az elkészítése persze nem vesz igénybe különösebben sok időt. Mivel viszont anno külön megrendeléseket kaptam, így rászoktam, hogy minden ilyen jellegű munkából több színvariációt készítek el:

Powered by Creative Market


Tehát így kezdődött a dolog és utána persze – ahogy úgy tűnt, hogy ennek még akár pénzkereseti szempontból is van értelme – kicsit a saját célközönségemre kezdtem szabni az elkészülő projekteket. Ez még mindig aránylag vegyes felhozatal volt (még mindig elsősorban hobbi szinten kezeltem a dolgot), de azért jól kivehető lett, hogy leginkább a minták, a nyomtatható matrica szettek és névjegykártya-sablonok kötöttek le. Ez például egy aránylag amerikai céközönségre specifikus, konkrét naptár márkához készült tervező matrica pakk. Ahogy fentebb is írtam, ez egybevágott a célközönségemmel, hiszen webshopom egyéb elemei is az amerikai piacra készültek.

Powered by Creative Market

Aktualitás

Miért térek most vissza erre a témára? Egyrészt többen kérdezték tőlem és más szakmai fórumokon is rendszeresen felmerülő kérdés, hogy érdemes-e stock képek készítésébe kezdeni. Erre kicsit bonyolultabb a válasz, de mindjárt kitérek rá. Másrészt ismét egyetem és kutatás mellett kezdtem kisebb kihagyás után visszatérni a szakmához, legalábbis egyes elemeihez. Éppen a pályafutásom egy olyan pontján állok, ahol két szakma közötti, igen specifikus határterületre szeretnék belépni (design és pszichológia). Jelenleg emiatt mindkét szakmán belül tevékenykedek. Nem szeretném elhagyni teljesen a grafikai tevékenységemet sem, így úgy döntöttem, hogy egyes részeket megtartok – többek között ezt a hobbinak induló részt is – és némely ponton kiegészítem.

Érdemes stock képek készítésével foglalkozni?

Ez volt a személyes motivációm arra, hogy most megint körüljárjam a témát. Ami pedig az érdemesség kérdését illeti, a válasz valóban összetettebb. Egyrészt nem egy könnyű pénzkereseti lehetőség: mára a piac igen telített, sok oldal és még több grafikus/fényképész készít rengeteg képet. Ezek jelentős része igen jó minőségű, sok közülük ingyen felhasználható és könnyen kezelhető. Tehát mondhatjuk, hogy önmagában elkezdeni könnyű ezt a munkát, de olyan stock képek gramadáját előállítani, melyek kellő minőségűek és eladhatóak is – nos, ez nem feltétlenül könnyű. Mindenképpen kell hozzá kitartás és monotónia-tűrés, mert időnként bizony ezt követeli meg ez a terület. Röviden részletezem a lehetőség előnyeit és hátrányait.

Stock képek - megéri?Designed by Freepik

Érvek mellette

  • Kiváló passzív jövedelmforrás lehet. Persze ehhez igen sok képet kell előtte elkészíteni, de miután megvannak és felkerültek a megfelelő oldalakra, nem sok munka van velük.
  • Teljes állás vagy egyéb elfoglaltság mellett is lehet dolgozni rajta. Mivel senkit nem érdekel, hogy mikor készülnek el a képek, így ilyen téren nagy szabadságot ad.
  • Bárhonnan végezhető. Ez talán nem tűnik jelentős érvnek, de nekem például elsődleges érv. Elég sokat utazok országhatáron kívülre is, jelenleg az évem felét nem töltötm Magyarországon.
  • Nincs megkötés, annyit dolgozol, amennyit szeretnél.

Érvek ellene

  • A nagy kínálat miatt sokkal több munkát igényel, mint akár pár éve. Ehhez mérten kevésbé is profitábilis, sokkal többet kell dolgozni ahhoz, hogy megérje a belefektetett munkát.
  • A ROI (return on investment) mértéke nehezen becsülhető meg. Nem biztos, hogy kezdőként könnyen kiszámolható, hogy mikorra és mennyit hoznak a képeink.
  • Kevés képpel gyakorlatilag láthatatlan a haszon mértéke. Sokan úgy tartják, hogy 1000 kép fölött van az a szint, amikor profitábilissé válik a munka
  • Kevés a visszajelzés. Nyilván ez a stock oldaltól is függ, de alapjában véve nem biztos, hogy sok visszajelzést kapunk a munkánkról.

Mikor érdemes tehát elkezdeni a stock képek készítését?

Szerintem kezdéskor érdemes nem ezt tekinteni elsődleges jövedelem-forrásnak. Legyen lehetőség másik munka, tanulás, otthon töltött idő (gyerekkel vagy ágyhoz kötve akár) mellett kipróbálni. Sok olyan designert ismerek, akik eleve nem szívesen foglalkoznak olyan munkával, amit otthonról kell ellátniuk, kötetlenül. Mások jobban szeretik az azonnali visszacsatolást és kifizetést, egyszerűbb szerződéseket. Ez a fajta munka nem való tehát mindenkinek és nem minden helyzetben éri meg.

Azt javaslom tehát, hogy ilyen területen nézelődők először kóstoljanak bele, keressenek fel pár oldalt (például Shutterstock, Creative Market, Adobe Stock) és tegyenek ki egy-két képet. Ez lehet fotó, vagy grafikai munka akár – lényeg, hogy kikerüljön az első néhány mű. Utána lehet figyelni a statisztikákat és meggondolni, hogy az elkészítési idő és körülmények mennyire illeszkedtek preferált munkakörülményeinkez. Amennyiben sikerült jó illeszkedést találni munkamódunk és e terület specifikumai között, mindenképp érdemes folytatni. Ahogy írtam is, félig-meddig hobbi szinten sem tartom időpazarlásnak, engem kifejezetten kikapcsol. Később pedig még mindig van lehetőség az így megszerzett tapasztalatokat komolyabb üzlet kialakításába fektetni. Egy szóval: hajrá! :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.