A’Design Award 2015

!Vigyázat, hosszú és ömlengős bejegyzés következik!

Valamikor 2014 őszén viszonylag véletlenül akadtam egy nemzetközi design verseny honlapjára – ez volt az A’Design Award 2015. Nézegettem egy darabig, regisztrálni próbáltam, de nem kaptam visszaigazoló mailt és ennyiben hagytam a dolgot. Nem gondoltam, hogy komolyabb esélyem lehetne nemzetközi terepen, így el is felejtettem gyorsan az egészet – egyébként is viszonylag sok honlapot nézek át naponta. Tehát a dolog elfelejtődött egészen addig, míg valamikor november-december magasságában küldtek egy emlékeztetőt a félbehagyott regisztrációról. Ekkor benéztem, tudtam véglegesíteni a címemet és később, a vicc kedvéért feltöltöttem az aktuális kedvencemet, a Kockalendárt. Nem adtam be a pályázatot, igaziból csak játszottam a gondolattal, hogy hogyan is nézne ki a versenynevezésem… Ami ezután történt, mindennél jobban meglepett.

A’Design Award 2015

Alig néhány órával azután, hogy elhagytam a felületet, kaptam egy e-mailt, ami arról tájékoztatott, hogy ugyan annyira kevés anyagot töltöttem fel, hogy még nevezni sem engednének, de ezek alapján a maximum 10 pontból az előzetes zsűrizés alapján 8 jár a designomnak.

The jury member also rated your design’s likelihood of winning the A’ DesignAward from a scale of 0 (min) to 10 (max) based on the insights gathered in previous years, and gave your design a score of 8 out of 10. A Likert score of 8 means that: If nominated, your design is highly likely to win a Silver or Bronze A’ Design Award.

A meglepetésből és örömből hamarosan éjszakázás lett (nyilván ez már a vizsgaidőszakom közepén volt), de hamar kitöltöttem mindent, átolvastam a nevezési feltételeket, szabályokat, tudnivalókat… Mindent, amit első körben megtaláltam. Aztán, amikor eljutottam a magyar pénztárca számára legkevésbé kellemes részekhez – a nevezési díj volt az első ilyen – leálltam.

Jó darabig így is maradt a dolog; mindenképpen nevezni szerettem volna, de féltem és főleg nem volt akkora önbizalmam, hogy egy versenynevezésbe (ahol egyáltalán nem éreztem biztosnak, hogy nyerhetek) ennyi pénzt öljek úgy, hogy közben az egyetem mellett mérsékelt időben tudok csak munkával foglalkozni.

Persze a felmentő sereg ismét csak Marci képében érkezett, aki addig biztatott, tolakodott, torzsalkodott és megint csak biztatott, amíg végül rá nem vettem magam a végső határidő előtt néhány nappal a nevezési beadására és a díj átutalására. Utána megint szünet, kikapcsoltam magam, hogy ne rettegjek nagyon a két héten belül megjelenő eredményektől. Hamarosan jött a következő értesítés.

Majority of the jury members have completed voting on your design (#38257), and we are pleased to announce that your design has received enough votes to win the A’ Design Award. However, due to the nature of the voting mechanism, we need all the jury members’ votes to determine the ranking of your submission, to prepare the score sheet and to calculate the relevant award level.

Ez után kezdtem igazán izgulni. :) Nade innentől már tényleg nem kellett sokat várni és jött is a következő, immár végleges eredmény:

I am pleased to announce that your entry 38257 – Dicecal Multifunctional Calendar has been granted the A’ DesignAward in Graphics and Visual Communication Design Category by the grand jury panel of the A’ Design Award & Competition which consists of internationally influential press members, established designers, leading academics and prominent entrepreneurs.

Your award status is now official and is confirmed as “Silver A’ Design Award”.

Tehát a legnagyobb örömmel és büszkeséggel jelenthetem, hogy nyertem. :)

A'Design Award 2015 - Kockalendár / Dicecal - by Andrea Kis

A’Design Award 2015 – Kockalendár / Dicecal

 

És miért készült el ez a bejegyzés?

Amikor a nevezési díj láttán kétségbeesetten keresgélni kezdtem magyar nevezők  (és tapasztalataik) után nézve, nem igazán találtam sok forrást, melyre támaszkodhattam. Szeretnék ezúton a későbbi versenyek nevezőinek adni egy támpontot, hátha hasznos lesz. Szóval ez a poszt némi SEO után kiemelésre fog kerülni, előre is bocsi, ha arcbamászó (igen, így, egyben) leszek.

Másrészt szerettem volna elmondani mindenkinek, aki gratulált, megosztott, kommentált, netán támogatott vagy tervez támogatni, hogy miért is neveztem a versenyre és nagyjából mit jelent ez nekem, hogy nézett ki eddig a dolog. Persze – főleg, ha kapok olyan visszajelzéseket :) – szeretnék többet is írni az egész “kalandról” és az utazásról, a gáláról, mindenről. Szóval jelezzétek, ha szívesen olvasnátok-néznétek képekben hasonlókat.

Emellett – és itt jön a nagyon velős gondolatiság – ezúton is kívánok kitartást neked, aki ezeket a sorokat ki tudja hol és mikor olvasod. Minden kezdet nehéz, igen. Ugyanilyen stresszes volt, amikor elkezdtem grafikusnak tanulni, eljutottam a záróvizsgákig, feljártam designt tanulni a fővárosba egy éven át minden héten, amikor elkezdtem újra az egyetemet vagy a saját vállalkozásaim bármelyikét… Némelyik nagyobb eredményt hozott, mint más kezdeményezések, de egy biztos: mindegyiket élveztem, különösen a nehézségeket, amik elé állítottak és amiket sikerült megoldanom. Főleg azért, mert mindegyiket a magaménak érzem és erőt adtak az egyre nagyobb kihívások megkezdéséhez. És valahányszor attól féltem, hogy a körülöttem lévők kinevetnek, nem értenek meg vagy csak simán nem törődnek az egésszel, mindig kellemeset csalódtam.

Szóval ezúton is köszi mindenkinek eddig és ezután is, remélem, hogy a további munkámmal is tudok visszaadni valamit a körülöttem lévőknek azért a sok jóért, amit kaptam tőletek. :)

(folytatása következik – arról is írni fogok, hogy mi történik most és miért próbálom a szép nézésemet és a Kockalendárjaimat pénzre váltani)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.